http://cmf-eem.web.nku.edu.tr/

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Lisans Programı

Programı Sunan Akademik BirimElektrik-Elektronik Mühendisliği
Program DirektörüBölüm Başkanı: Prof.Dr. Hafız ALİSOY, AKTS Koordinatörü: Doç.Dr. Reşat MUTLU
Program TürüLisans Programı
Kazanılan Derecenin SeviyesiLisans
Kazanılan DereceMezun olunduğunda Elektrik-Elektronik Mühendisliği diplomasına sahip olunur.
Eğitim Türü Tam Zamanlı
Kayıt Kabul KoşullarıOrtaöğretimden Mezun Olmak
Önceki Öğrenmenin TanınmasıTürk Yüksek öğretim kurularında öncel öğrenimin tanınması süreci daha başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Namık Kemal Üniversitesinin tüm programlarında da öncel eğitimin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, bölümlerin müfredatlarında yer alan zorunlu Yabancı dil dersi için her öğretim yılı başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar
Mezuniyet Koşulları Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin şartlarını sağlamaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240'dır. Öğrencilerin aynı zamanda varsa zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
Program AmacıElektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, her türlü elektrik, elektronik ve haberleşme sistemlerinin ,elektronik kontrol devrelerinin, güç elektroniği devrelerinin, elektronik ölçme sistemlerinin tasarımı,geliştirilmesi, üretiminin planlanması, bakım onarımı gibi geniş çalışma alanlarına sahiptir. Bölümün mezunları özel sektörde ve kamu sektörüne ait fabrika veya işyerlerinde her türlü elektrik, elektronik ve haberleşme sistemlerinin tasarımında, iyileştirilmesinde ve üretiminde çalışılabileceği gibi, serbest çalışma imkanına da sahiptir.
Mezunların Mesleki Profilleri Bölüm mezunları, T.C. Devlet sektörleri ve özel sektördeki ihtiyaç duyan kurumlarda Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak istihdam edilebilmektedir.
Bir Üst Dereceye GeçişLisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her dönem en az bir vize sınavı uygulanır. Vizelerin yanı sıra, her dönemin başında verilen dönem içeriğinde tarihleri belirtilen proje ve ödevler verilir. Her dönemin sonunda, öğrencinin final sınavına girmek zorundadır. Kriterler (ara sınav, proje, ödev ve final gibi) ve dönem sonu notuna etki oranları dönem başında dağıtılan ve/veya web sitesinde yayınlanan ders içerikleri açık biçimde belirtilir. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih ve yer ve zamanlarda yapılır.  Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, proje, ödev ve final sınavı sonuçlarına göre verilir. 

Namık Kemal Üniversitesinde geçme notu 100 üzerinden 60’tır. Ancak Final ya da bütünleme sınav sonucunun en az 50 olması zorunludur. Sınavlar, tam not 100 üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile yarıyıl/yıl sonu sınavında veya bütünleme sınavında alınan notun %70’inin toplamıdır. Ancak, bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ilgili fakülte/yüksekokul kurulunca karar alınmak ve yarıyıl başında ilan edilmek şartıyla ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile %50’si arasında, yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavında alınan notun %70’i ile %50’si arasında değişebilen ve oranlar toplamı %100 olacak şekilde de hesaplanabilir. Hesaplama sonucunda, ondalık noktadan sonra gelen ilk sayı beşten küçük ise bir alt tam sayıya, beş veya beşten büyük ise bir üst tam sayıya yükseltilerek kesinleştirilir.

http://oidb.nku.edu.tr/yonetmenlik/2011eos.pdf adresinde bulunabilir.

Dönem sonu-bütünleme notu dersin sorumlusu tarafından değerlendirme kriterleriyle birlikte Öğrenci İşlerine teslim edilir. Dönem sonu ve bütünleme notları öğrenci bilgi sisteminde yayınlanarak ilan edilir. 

Notlar:

Alınan her ders için öğrenciye dönem notu olarak aşağıda belirtilen harf notları verilir.  Harf notları, katsayı ve oran karşılıkları aşağıdaki gibidir.Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde esas alınan notlama sistemi, aşağıda belirtilen dereceler ve harfler ile ifade edilir:

 

Puan

Harfli Notu

Katsayı

Başarı Durumu

90-100

AA

4.00

Başarılı

80-89

BA

3.50

Başarılı

70-79

BB

3.00

Başarılı

65-69

CB

2.50

Başarılı

60-64

CC

2.25

Başarılı

50-59

DD

2.00

Başarısız

30-49

FD

1.00

Başarısız

0-29

FF

0.00

Başarısız

 

Öğrenciler DD, FD yada FF aldıkları dersleri dersin açıldığı ilk dönem almak zorundadırlar.

Başarılı Öğrenciler

Önlisans/lisans öğrenimini tamamlayan ve genel ağırlıklı not ortalaması 3.00 ile 3.49 arasında olan öğrenciler onur öğrencisi; ortalaması 3.50 veya üstü olan öğrenciler ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar.

 

Eğitim Öğretim Metotları

Öğretme - öğrenme yöntem ve stratejileri, öğrencilerin kendi kendine çalışma, yaşam boyu öğrenme, gözlem yapma, başkasına öğretme, sunma, eleştirel düşünme, takım çalışması, bilişimden etkin yararlanma gibi becerilerini arttıracak şekilde seçilmektedir.

Ayrıca, öğretim tarzının farklı kabiliyetleri olan öğrencileri destekleyecek biçimde olmasına dikkat edilir. Programda kullanılan eğitim-öğretim metotları aşağıdaki listede verilmiştir*:

*EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ

BAŞLICA ÖĞRENME FAALİYETLERİ

KULLANILAN ARAÇLAR

Ders

Dinleme ve Anlamlandırma

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Problem Çözme

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Vaka Çalışması

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Beyin Fırtınası

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Gösterim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Benzetim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, Bilişim becerileri

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Seminer

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Grup Çalışması

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta, çevrimiçi sohbet,
Web tabanlı tartışma forumları

 

   

Laboratuar

Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması

Özel donanım

Ödev

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta

Sözlü

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum

 

İnceleme Çalışması

Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Konuk Konuşmacı

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz,
özel donanım

Öğrenci Topluluğu Faaliyetleri/ Projeleri

Gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, yönetsel beceriler, Önceden planlanmış özel beceriler

 

(*) Dersin özelliklerine göre burada belirtilen yöntemlerin biri veya birkaçı uygulanabilir.

Program Çıktıları

1-A. Matematik, fen bilimleri ve Elektrik-Elektronik Mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, Elektrik-Elektronik mühendisliği alanına özgü karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
2-B. Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3-C. Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4-D. Elektrik-Elektronik Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5-E. Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6-F. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
7-G. Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8-H. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9-I. Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10-J. Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11-K. Elektrik-Elektronik Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Elektrik-Elektronik mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.

Müfredat

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Kredili Ders Yapısı Şeması



1. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
EEM107 Bilgisayar Programlama 3 1 5
EEM105 Elektrik ve Elektronik Mühendisliğine Giriş 2 0 3
FZK107 Fizik I 3 1 5
KMY004 Genel Kimya 3 0 4
MAT113 Matematik I 3 1 5
TBT001 Temel Bilgi Teknoloiileri 2 1 3
TDİ101 Türk Dili I 2 0 2
YDİ109 Yabancı Dil I (İngilizce) 3 0 3
Toplam AKTS: 30

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
EEML102 Elektrik Devre Laboratuarı 0 2 3
EEM102 Elektrik Devre Temelleri 3 0 5
FZK108 Fizik II 3 1 5
LIC001 Lineer Cebir 3 1 5
MAT114 Matematik II 3 1 5
TDİ102 Türk Dili II 2 0 2
YDİ110 Yabancı Dil II (İngilizce) 3 0 3
Seçmeli Sosyal Seçmeli 1() 2
AKİ001 Akademik İngilizce 2 0 2
GST 001 Genel Sanat Tarihi 2 0 2
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 60

2. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I 2 0 2
EEM209 Devre ve Sistem Analizi 3 0 5
MAT202 Diferansiyel Denklemler 3 1 5
EEM205 Olasılık ve Rassal Değişkenler 3 0 5
SYA002 Sayısal Analiz 2 1 4
EEM207 Sayısal Tasarım 3 0 5
EEML207 Sayısal Tasarım Laboratuarı 0 2 4
Toplam AKTS: 30

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II 2 0 2
EEM204 Elektriksel Malzemeler 3 0 5
EEM206 Elektromagnetik Alan Teorisi 3 0 6
EEM208 Elektronik Devreler I 3 0 5
EEML208 Elektronik Devreler Laboratuarı I 0 2 4
EEM202 İşaret ve Sistemler 3 0 5
ÇSTJ201 Staj I 0 2 3
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 60

3. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
EEM307 Elektrik Makinaları I 3 1 6
EEM303 Elektronik Devreler II 3 0 5
EEML303 Elektronik Devreler Laboratuarı II 0 2 2
EEM309 Mikroişlemcili Sistemler 3 0 5
EEML309 Mikroişlemcili Sistemler Laboratuarı 0 2 2
Seçmeli Elektrik-Elektronik Güz Mesleki Seçimlik Dersler(Seçmeli Ders Grup) 10
EEMS301 Analog Haberleşme 3 0 5
EEMS315 Kompleks Fonksiyonlar Teorisi 3 0 5
EEMS317 Yarı İletken Elektroniği 3 0 5
Toplam AKTS: 30

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
EEM316 Devre Sentezi 3 0 5
EEM308 Elektrik Makinaları II 3 1 6
EEM304 Otomatik Kontrol Sistemleri 3 0 5
EEML304 Otomatik Kontrol Sistemleri Laboratuarı 0 2 2
STJ603 Staj II 0 0 2
Seçmeli Elektrik-Elektronik Bahar Mesleki Seçmeli Dersler(Seçmeli Ders Grup) 10
EEMS312 Anten ve Propagasyon 3 0 5
EEMS302 Sayısal Haberleşme 3 0 5
EEMS306 Sayısal İşaret İşleme 3 0 5
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 60

Ders & Program Çıktıları Matrisi

EEM107 Bilgisayar Programlama
#
22221212111
22221212111
22221212111
22221212111
22221212111
EEM105 Elektrik ve Elektronik Mühendisliğine Giriş
#
35435545353
35435545353
35435545353
35435545353
FZK107 Fizik I
#
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
MAT113 Matematik I
#
44435345345
44435345345
44435345345
44435345345
44435345345
44435345345
44435345345
44435345345
44435345345
44435345345
44435345345
TDİ101 Türk Dili I
#
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
YDİ109 Yabancı Dil I (İngilizce)
#
11111111111
EEML102 Elektrik Devre Laboratuarı
#
44325344453
EEM102 Elektrik Devre Temelleri
#
35415134553
35415134553
35415134553
35415134553
35415134553
35415134553
35415134553
35415134553
35415134553
FZK108 Fizik II
#
55535344355
55535344355
55535344355
55535344355
55535344355
55535344355
55535344355
55535344355
55535344355
55535344355
55535344355
55535344355
LIC001 Lineer Cebir
#
21222122012
MAT114 Matematik II
#
54435354444
54435354444
54435354444
54435354444
54435354444
TDİ102 Türk Dili II
#
11111111111
11111111111
11111111111
YDİ110 Yabancı Dil II (İngilizce)
#
44555555445
AKİ001 Akademik İngilizce
#
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
GST 001 Genel Sanat Tarihi
#
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
#
34344335443
34344335443
34344335443
34344335443
34344335443
34344335443
34344335443
34344335443
34344335443
EEM209 Devre ve Sistem Analizi
#
45435344344
45435344344
45435344344
45435344344
45435344344
45435344344
45435344344
45435344344
45435344344
45435344344
MAT202 Diferansiyel Denklemler
#
45323233232
45323233232
45323233232
45323233232
SYA002 Sayısal Analiz
#
12012022012
12012022012
12012022012
12012022012
12012022012
12012022012
12012022012
12012022012
12012022012
12012022012
12012022012
EEM207 Sayısal Tasarım
#
33122212111
33122212111
33122212111
33222212111
33122212211
33222212211
EEML207 Sayısal Tasarım Laboratuarı
#
23232321111
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II
#
44331354145
44331354145
44331354145
44331354145
EEM204 Elektriksel Malzemeler
#
23322223222
33322222333
23322222222
22332222222
32232222333
22222222222
EEM206 Elektromagnetik Alan Teorisi
#
30000000000
00000000000
00000000000
30000000000
30000000000
30000000000
30000000000
30000000000
30000000000
30000000000
30000000000
30000000000
30000000000
30000000000
30000000000
30000000000
EEM208 Elektronik Devreler I
#
45535555453
EEML208 Elektronik Devreler Laboratuarı I
#
55545455454
EEM202 İşaret ve Sistemler
#
55423422211
55423422211
55423422211
55423422211
55423422211
55423422211
55423422211
55423422211
55423422211
55423422211
ÇSTJ201 Staj I
#
33333333333
33333333333
33333333333
EEM307 Elektrik Makinaları I
#
00400000000
00000000000
00000300010
04000000000
00032003000
00000000300
40000000001
00000000000
00000020000
EEM303 Elektronik Devreler II
#
55000000400
00500000000
00005000000
00040000050
00000450004
00000005000
EEML303 Elektronik Devreler Laboratuarı II
#
50540050050
05000405404
EEM309 Mikroişlemcili Sistemler
#
34421543251
34421543255
34421543255
34421543255
34421543251
34421543251
34421543251
34421543251
34421543251
34421543251
34421543251
34421543251
34421543255
34421543255
EEML309 Mikroişlemcili Sistemler Laboratuarı
#
23343224332
43512334315
35232244421
23442233133
23315423222
33325342112
43221342155
22113422445
23131423341
42521111341
43522224323
41523534433
35433532342
33244425312
EEMS301 Analog Haberleşme
#
55555555555
55555555555
55555555555
55555555555
55555555555
55555555555
55555555555
EEMS317 Yarı İletken Elektroniği
#
34545245355
34545245355
33545245355
34545245355
EEM316 Devre Sentezi
#
30000000000
30000000000
30000000000
30000000000
30000000000
30000000000
EEM308 Elektrik Makinaları II
#
30000000000
30000000000
30000000000
30000000000
30000000000
30000000000
30000000000
EEM304 Otomatik Kontrol Sistemleri
#
43432313110
EEML304 Otomatik Kontrol Sistemleri Laboratuarı
#
43334313210
43334313210
STJ603 Staj II
#
35000000000
35000000000
35000000000
EEMS312 Anten ve Propagasyon
#
30000001000
30000000000
30000000000
30000000000
30000000000
30001000000
30000000000
30000000000
30000000000
30000000000
30000000000
31110110111
EEMS302 Sayısal Haberleşme
#
55555555555
55555555555
55555555555
55555555555
55555555555
55555555555
55555555555
55555555555
55555555555
55555555555
55555555555
EEMS306 Sayısal İşaret İşleme
#
55345545544
43445534455
54545445544
34454454544
55433545545
44545555455
45454344453
44554443445
55554454354
44444454434